Колко време отнема резултатите от кръвните тестове?

Колко време отнема резултатите от кръвните тестове?

Кръвният теглене отнема само няколко минути, но човек може да се наложи да изчака няколко дни или седмици, за да се върнат резултатите от теста. Времето за изчакване зависи от това какво търси кръвният тест.

Тази статия разглежда колко време отнема на различните видове резултати от кръвните тестове, за да се върнат и факторите, които влияят на тези срокове.

Какви фактори влияят на времето на резултата от кръвния тест?

Лекарите използват кръвни тестове, за да проверят кръвната картина, нивата на холестерола и да помогнат за диагностициране на недостатъци на хранителните вещества или медицински състояния. Времето на резултатите ще зависи от вида на теста.

Според Националния институт за сърце, бели дробове и кръв (NHLBI), действителното кръвно изтегляне обикновено отнема по -малко от 3 минути, а резултатите могат да могат Вземете навсякъде от няколко минути до няколко седмици, за да се върнете.

Лабораторията, която тества кръвната проба, обикновено изпраща резултатите обратно в лекарския кабинет. След това лекар може да премине резултатите по телефона или в някои случаи по време на среща лице в лице. От съществено значение е да проследите лекаря, за да обсъдите резултатите от тестовете.

В други случаи лабораторията може да пусне резултати директно на човек, често чрез онлайн портал. Лабораторията трябва да каже на човека колко време може да отнеме, за да получи резултати обратно.

Понякога непредвидените фактори могат да забавят резултатите на човек. Например, човек може да не получи резултатите си, ако лекарят не е събрал достатъчно кръв или ако кръвната проба е замърсена. Лекар може да пренареди теста, ако пробата е недостатъчна по някаква причина.

Следните са някои потенциални причини, които лекар може да поръча кръвен тест и колко дълго човек може да очаква да изчака, преди да върне резултатите.

Основен метаболитен панел

Основен метаболитен панел е един от най -често срещаните кръвни тестове. Той предоставя информация за текущия метаболизъм на човек, нивата на кръвната глюкоза, здравето на бъбреците и нивата на елементите в кръвта, включително киселини, основи и електролити.

При подготовката за теста, лекар може да инструктира Човек, който да пости до 12 часа преди теста.

лекарският кабинет обикновено получава резултатите в рамките на един ден.

Пълна кръвна картина

пълната част Кръвната картина (CBC) показва броя на белите кръвни клетки, броя на червените кръвни клетки и нивата на хемоглобин. Подобно на основния метаболитен панел, лабораторията обикновено връща резултатите в лекарския кабинет в рамките на един ден. Няма нужда да се постига преди CBC.

липиден панел

Липидният панел измерва количеството на холестерола в кръвта. Тестът измерва както липопротеина с висока плътност (HDL), така и „лош холестерол“, така и липопротеин с ниска плътност (LDL), или „добър холестерол“. Лекар на човек трябва да получи резултатите в рамките на един ден. Повечето възрастни ще трябва да бързо (само вода) в продължение на 9 до 12 часа преди кръвния тест. Децата и младите хора обаче могат да се хранят като нормално.

Пълният метаболитен панел

Пълният метаболитен панел включва тестове, които измерват нивата на албумин, общия протеин, глюкоза, ревита натуралис капсули калций и обикновени електролити включени в основния метаболитен панел. Този тест може да каже на лекар за това как функционират черния дроб или бъбреците на човек.

Резултатите от пълен метаболитен панел могат да отнемат няколко дни, за да се върнат. Човек ще трябва да бързо в продължение на 12 часа, преди да проведе този кръвен тест.

Тест за бременност

тестовете на урината са най -често срещаните методи за откриване на бременност и дават резултати в рамките на минути. Някои хора избират да имат кръвен тест, който е по -точен от тест за урина. Хората обаче трябва да чакат по -дълго за резултатите от кръвния тест.

Има два вида кръвни тестове за бременност: качествени и количествени. Качественият тест дава прост да или не отговор на това дали човек е бременна. Количественият тест връща общото количество човешки хорион гонадотропин (HCG) в кръвта. Тялото произвежда този хормон, когато някой забременее.

Някои кръвни тестове могат да открият дали човек е бременна веднага след 1 седмица след зачеването. Човек трябва да бъде бременна за по -дълго, преди тест за урина да може да идентифицира точно бременността.

Колко време резултатът от теста за бременност отнема да се върне, зависи от местоположението на лабораторията. Ако лабораторията е в лекарския кабинет, това може да отнеме няколко часа; В противен случай резултатите могат да отнемат няколко дни по -дълго.

кръвен тест за рак

лекар може да използва кръвен тест, за да потвърди заподозряните ракови заболявания. Видът на кръвния тест ще зависи от вида на рака, който търси лекар. Резултатите могат да отнемат няколко дни до няколко седмици, за да се върнат, в зависимост от лабораторията и местоположението.

Тест на щитовидната жлеза

Няколко различни теста разглеждат функциите на щитовидната жлеза. Лекарите могат да проверяват за хипертиреоидизъм (свръхактивна щитовидна жлеза) или хипотиреоидизъм (неактивна щитовидна жлеза). Резултатите за различните тестове на щитовидната жлеза често се предлагат в рамките на ден или два, но това може да варира между лабораториите.

тестове за анемия

Има различни тестове, които лекар може да управлява да търси анемия. Някои примери включват CBC или хемоглобин и тест за хематокрит (H и H). Обикновено резултатите отнемат само няколко часа, за да се върнат.

Въпреки това, има някои бързи тестове. Ако лекар използва бърз тест, може да отнеме само няколко минути, за да получи резултатите.

тестове за инфекции, предавани по полов път

Инфекции, предавани по полов път (ППИ), могат да отнемат известно време до появявам се. Първоначално човек може да тества отрицателно за STI малко след свиването му, но симптомите могат да се появят по -късно. Продължителността на времето за връщане на резултатите зависи от специфичната инфекция.

Когато тествате за ХИВ, доставчикът на здравни грижи може да извърши кръвен тест за убождане на пръста в офиса и да получи резултатите в рамките на минути. Лабораторните тестове за ХИВ са по -точни, но отнемат повече време. Те могат да отнемат 30 минути до 3 часа.

Лекарите често вземат тампони от устата или гениталиите, за да тестват за много ППИ. Те могат да отнемат няколко дни, за да се върнат. Тестовете ще отнемат повече време, ако техникът трябва да отглежда клетъчни култури, за да провери за наличието на специфични микроби.

Накрая, лекар може да използва кръвен тест, за да търси сифилис и херпес. В тези случаи резултатите могат да отнемат няколко седмици, за да се върнат.

Резюме

Резултатите от кръвния тест могат да отнемат няколко минути до няколко седмици, в зависимост от теста. Обичайно е да изчакате ден или два, за да се върнат повечето резултати.

Човек трябва да говори със своя лекар или лаборатория какво да очаква по отношение на резултатите от тестовете си. Те трябва да могат да кажат на човек колко време ще отнеме резултатите да се върнат и кой ще ги получи. Те също могат да помогнат на човек да разбере резултатите.

  • Кръв/хематология
  • Медицински изделия/диагностика

Медицински новини днес имат строги насоки за снабдяване и черпи само от рецензирани проучвания, академични изследователски институции и медицински списания и асоциации. Избягваме да използваме висши референции. Ние свързваме първични източници – включително проучвания, научни справки и статистика – във всяка статия, както и ги изброяваме в раздела за ресурси в долната част на нашите статии. Можете да научите повече за това как гарантираме, че съдържанието ни е точно и актуално, като прочетете нашата редакторска политика.

Contents

Scroll to Top